Префрлен етернет

2022-09-22

Етернет е збир на технологии и протоколи кои се користат првенствено во LAN. За прв пат беше стандардизиран во 1980-тите како стандард IEEE 802.3. Етернетот е класифициран во две категории: класичен етернет и комутиран етернет.


Switched Ethernet е широко користен етернет кој може да работи со големи брзини од 100, 1000 и 10.000 MBPS во форма на брз етернет, гигабитен етернет и 10 гигабитен етернет, соодветно. Стандардната топологија на Ethernet е топологија на магистралата. Сепак, брзиот етернет (стандарди 100BASE-T и 1000BASE-T) користи прекинувачи за мрежно поврзување и организација за да ги минимизира конфликтите и да ја максимизира брзината и ефикасноста на мрежата. На овој начин, Ethernet топологијата станува ѕвезда; Но, логично, Ethernet сè уште користи магистрална топологија и технологија на магистрала CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access/Collision Detection).


Во вклучен етернет, центарот што ги поврзува станиците на класичниот етернет се заменува со прекинувач. Прекинувачот го поврзува брзиот заден автобус со сите станици во LAN. Преклопникот содржи голем број порти, обично во опсег од 4 â 48. Станицата може да се поврзе во мрежата со едноставно приклучување на конектор на која било од портите. Врските од 'рбетниот етернет прекинувач може да одат до компјутери, периферни уреди или други етернет прекинувачи и етернет хабови.

 

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy