Што е PoE?

2022-12-30

Напојувањето преку етернет (PoE) е стандард кој им овозможува на етернет каблите да пренесуваат податоци и напојување истовремено користејќи еден мрежен кабел. Ова им овозможува на системската интеграција и на мрежните инсталатери да распоредуваат уреди со напојување на локации на кои им недостасува електрично коло. Дополнително, PoE ги елиминира трошоците за инсталирање дополнителни електрични инсталации, барајќи професионални електрични инсталатери да обезбедат дека се почитуваат строгите прописи за канализација.

 

Технологијата PoE испраќа 10/100/1000 Mbps податоци и 15W, 30W, 60W и до 90W буџет за енергија на уреди преку Cat5e, Cat6, Cat6a. Cat7 и Cat8 Ethernet кабли за максимално растојание од 100m.

 

Технологијата PoE се потпира на стандардите IEEE 802.3af, 802.3at и 802.3bt поставени од Институтот за електротехника и електроника и регулира како треба да функционира мрежна опрема за да се промовира интероперабилноста помеѓу уредите.

 

Уредите со можност за PoE може да бидат опрема за извори на енергија (PSE), уреди со напојување (PDs) или понекогаш и двете. Уредот што пренесува енергија е PSE, додека уредот што се напојува е PD. Повеќето PSE се или мрежни прекинувачи или PoE инјектори наменети за употреба со прекинувачи кои не се PoE.


We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy